Retkeily: Ruoan kuivaaminen - ruoka-aineiden käsittely

Tähän on listattu kokeilemani ruoka-aineet aakkosjärjestyksessä ja mitä niiden kuivaamisessa kannattaa huomioida. Ruoka-aineita ei varmaankaan tulla myöhemmin lisäämään tälle sivulle, mutta tuolta löytyviä ohjeita soveltamalla varmasti pystyy itse kokeilemaan miten eri aineet soveltuvat kuivaukseen. Olen kuivannut kaikki ruoat täysin kuivaksi, vaikka parempi olisi jättää hieman kosteutta, jotta liotusaika lyhenisi ja aineet imisivät vettä paremmin. Riskinä on, ettei ruoka enää ime vettä, vaan jää kuivaksi koppuraksi jos sen kuivattaa liian kuivaksi. Toisaalta liika kosteus aiheuttaa ruoan pilaantumisen. Kuivauslämpötiloihin en ota kantaa, koska käyttämälläni kuivurilla ei lämpötilaa saanut liian korkeaksi ja siinä oleva lämpötilan säätö on tarpeen vain yrttejä tms. lehtiä kuivattaessa.

Monet aineet jäävät kiinni ritilään tai leivinpaperiin, joten ne olisi hyvä kääntää sitten kun pinta on kuivunut. Kuivatut ruoat olen säilyttänyt pakasteessa reissun alkuun asti. Ne tosin säilyisivät huoneen lämmössäkin ilmatiiviissä pussissa, mutta olen varmistanut säilymisen pakastamalla ne. Kuivattujen ruokien säilyttäminen ilmatiiviissä pussissa esim. minigrip-pussissa on tärkeää, koska avoimessa pussissa säilytettäessä ruoka imisi kosteutta ilmasta ja alkaisi pian pilaantua.


Kuva 1. Herne - omena -porkkana

Herne
Kuivatessa käytin pakasteherneitä ja laitoin ne jäisinä ritilälle. Kuivausaika oli n. 12 h ja kuivasin ne täysin kuiviksi. Kuivatessa herneiden paino putosi neljäsosaan. Ennen käyttöä kannattaa liottaa, mutta voi käyttää liottamattakin jolloin ne jäävät hieman koviksi.

Jauheliha
Jauhelihana olen käyttänyt paistijauhelihaa, koska olen lukenut jostain ettei se saisi olla kovin rasvaista. Eli en ole edes yrittänyt kuivata muita. Jauhelihan olen käristänyt pannulla mahdollisimman kuivaksi, jonka jälkeen olen laittanut yöksi kuivuriin talouspaperin päälle ja aamulla se on ollut kuivaa. Jauhelihan saa kuivata täysin kuivaksi ja sitä ei tarvitse liottaa ennen käyttöä. Tai ainakaan minun kuivaamia jauhelihoja ei ole tarvinnut liottaa. Jos käyttää rasvaista jauhelihaa ja kuivaa sen liian korkeassa lämpötilassa niin tilanne voi olla toinen. Kuivattu jauheliha painaa neljäsosan alkuperäisestä. Tämä on ollut kestosuosikki ja tulen vastaisuudessakin kuivaamaan jauhelihaa retkille mukaan. Sopii joka ruokaa ja antaa lisää makua kaupan pussipastoihin.

Kana
Käytin fileerullaa, jonka paistoin ensin uunissa kypsäksi ja kuutioin leivinpaperin päälle ritilälle kuivamaan. Kuivausajan n. 8h kanssa saa olla tarkkana sillä kokolihaa ei saa kuivattaa ihan kuivaksi. Jos liha pääsee kuivamaan kokonaan se ei ime vettä ja jää kovaksi. Näin kävi minulle, enkä vielä ole yrittänyt uudelleen. Yksi satsi porsaan ulkofilettä jäi hieman kosteaksi ja se imi liotuksessa vettä, joten siitä päättelin ettei kokolihaa kannata kuvata täysin kuivaksi. Leikkeleet puolestaan voi kuivata täysin kuivaksi, sillä ne hajoavat pieneksi muruksi ja imevät siten helpommin vettä. Leikkeleet antavat ruoalle myös hyvän maun, etenkin jos ne on savustettuja. Toisaalta kokolihan jauhaminen kuivatuksen jälkeen voisi olla yksi ratkaisu, mutta silloin ero jauhelihaan ei ole järin suuri. Lihapalat täytyy liottaa ennen käyttöä, jos liha on muruna niin luultavasti liotusta ei tarvittaisi. Jos lihan jättää liian kosteaksi se ei tietenkään säily kovin pitkää aikaa.

Katkaravut
Olen kuivannut pakastekatkarapuja ensin sulattamalla ne ja laittamalla ne sitten kuivuriin. Kuivasin ne täysin kuiviksi. Suosittelen katkarapujen liottamista ennen käyttöä, sillä liottamattomina ne jäävät kumimaisiksi. Lopputulos on ihan hyvä, mutta en ole keksinyt kovin montaa ruokaa, johon katkaravut sopisivat kaupan katkarapukeiton lisäksi.

Keittojuurekset
Kaupan pakastealtaasta löytyy kaikennäköisiä keittojuureksia. Minä kokeilin kuutioituja ja ihan hyvin onnistui, tosin kuutiot ovat hieman liian pieniä kuivaukseen. Kuivausaika on suunnilleen 12 h ja nämä saa kuivata aivan kuivaksi, jolloin niistä on jäljellä kahdeksasosa alkuperäisestä painosta. Täytyy liottaa ennen käyttöä.

Kukkakaali
Pakasteena myytävä kukkakaalikin sopi kuivaukseen erinomaisesti ja vaikka ne kuivauksessa kutistuivat todella pieniksi imivät ne hyvin vettä liotuksessa. Tuore kukkakaali varmaan täytyisi keittää kypsäksi ennen kuivausta. Kukkakaalin saa kuivattaa täysin kuivaksi, jolloin se painaa kymmenesosan alkuperäisestä. Kuivatus kestää n. 12 h. Täytynee liottaa ennen käyttöä.

Leikkeleet
Olen kokeillut rasvatonta savupalvia. Katso kana.

Liha
Kuivasin porsaan ulkofilettä, jonka paistoin ensin uunissa kypsäksi. Katso kana.

Maissi
Maissia löytyy kanssa pakastealtaasta ja se sopii suoraan kuivattavaksi. Kuivausaika on n. 12 h ja maissin saa kuivata täysin kuivaksi. Loppupaino on n. neljäsosan alkuperäisestä. Maissi täytyy liottaa ennen käyttöä.

Mustikka
Kokeilin kuivata myös mustikkaa. Laitoin leivinpaperin päälle liian paksun kerroksen pakastettuja mustikoita, jolloin ne sulaessaan valuttivat vähän mehua lattialle. Ilmeisesti ilma ei päässyt kiertämään marjojen luona kunnolla, joten levy jäi hieman pehmeäksi. Tuoreet mustikat puolestaan kuivavat ilman ongelmia ja tulokseksi sain täysin kuivia mustikoita. Kuivatun paino oli kahdeksasosan alkuperäisestä. Kiisseliä mustikoista tein jauhamalla ne pölyksi ja sekoittamalla sen sokerin sekä perunajauhojen kanssa. Valmista käytettäväksi sellaisenaan ja toimii luultavasti myös muille marjoille sekä hedelmille.

Omena
Ennen kuivuriin laittamista omenat pitää kastaa sitruunamehussa tai sitruunahapossa tummumisen ehkäisemiseksi, kumpaa sattuu olemaan saatavilla. Sitruunahappoa riittää n. 10 g puoleen litraan vettä, tätä ei ole luettu mistään, vaan testattu kokeilemalla. Ehkä pienempikin määrä on riittävä. Nesteeseen voi myös lisätä sokeria tai hunajaa, jos haluaa omeniin hieman makeutta. Omenakuutiot saavat olla aika isoja 1-2 cm, sillä muuten ne jäävät ritilään kiinni kuivaessaan. Isomman kuution saa irrotettua ritilästä helpommin. Omena saa jäädä hieman kosteaksi ja kuivasin niitä n. 12 h. Ei välttämättä tarvitse liottaa ennen käyttöä ja voi napostella sellaisenaan.

Peruna
Perunat kuorin ja keitin ennen paloittelua kuivuriin. Kuivasin ne n. sentin halkaisijaltaan olevina paloina. Kuivausaika oli n. vuorokausi ja käänsin perunat siinä vaiheessa kun niiden pinta oli kuivunut. Jos niitä ei kääntäisi jäisivät ne kiinni leivinpaperiin. Perunat kuivasin täysin kuiviksi ja liotuksessa ne imivät vettä ja muuttuivat jälleen pehmeiksi. Kuivattu peruna painoi viidesosan alkuperäisestä.

Porkkana
Porkkanat keitettiin ja pilkottiin sentin vahvuisiksi suikaleiksi ennen kuivaamista. Kuivausaika oli 12 h ja porkkanat jäivät hieman taipuisiksi. Loppupaino oli kymmenesosan alkuperäisestä. Vaatii liotuksen.

Punajuuri
Punajuurina käytin tölkkipunajuuria, jotka pilkottiin sentin vahvuisiksi lohkoiksi. Punajuuri jäi kuivauksessa keskeltä hieman pehmeäksi ja kuivausaika oli muistaakseni 12 h. Tarvitsee liottaa ennen käyttöä, mutta ei sen jälkeen ole enää yhtä voimakkaan makuinen kuin alun perin. Kokeilin myös tuoreesta punajuuresta keittämällä ja sen jälkeen kuivaamalla, mutta tulos ei ollut sen parempi. Punajuuret taisivat luovuttaa makunsa liemeen, koska ruoassa ne olivat aika mitäänsanomattoman makuisia.

Purjo
Purjon valkoinen osa leikataan sentin vahvuisiksi kiekoiksi. Valkoinen osa ei aivan ennätä kuivaa 12 tunnissa, mutta vihreä osa ennättää. Purjon saa kuivata täysin kuivaksi, jolloin se ei paina juurikaan mitään. Eikä purjoa tarvitse liottaa ennen käyttöä.

Päärynä
Päärynän olen käsitellyt samalla tavalla kuin omenan.

Sipuli
Sipuli pilkotaan puolen sentin siivuiksi tai paloiksi. Kuivatessa sipulia voi joutua erottelemaan, sillä sipulikiekot eivät kuiva kovin nopeasti ja erilläänkin niitä saa kuivattaa vuorokauden. Sipuli kuivataan täysin kuivaksi, eikä sitä tarvitse liottaa ennen käyttöä. Kuivattu sipuli on samoin kuin purjo hyvin kevyttä.

Suolakurkku
Suolakurkunkin kuivaaminen onnistui ihan kohtalaisesti. Kuivasin kurkun sentin suikaleina n. 12 h, jolloin ne olivat vielä hieman taipuisia. Suolakurkku täytyy liottaa, mutta maku ei ole yhtä voimakas kuin suoraan purkista otetulla suolakurkulla. Kuten olettaa sopii kurkku kutistui melko pieneksi kuivauksessa, punnitus jäi tekemättä.

Tomaattipyree
Tomaattipyreepurkin lusikoin leivinpaperin päälle pieneksi lätyksi, jota kuivatin pari vuorokautta. Lätty jäi vielä hieman kosteaksi, mutta pinta oli sen verran kuiva, ettei siitä enää tomaattia tarttunut. Parin tunnin liotuksen ja n. 15 min keittämisen jälkeen lätty oli liuennut ruokaan täysin. Yllättävän toimiva ratkaisu, jota tulen testaamaan toistekin.

Tonnikala
Tonnikalan olen ostanut paloina vedessä, mutta hiutaleetkin sopivat ihan yhtä hyvin. Suurimmat palat täytyy pieniä ennen kuivausta, sillä muuten ne jäävät kosteiksi. Käytettäessä tonnikalaa ei tarvitse liottaa jos se on pientä murua. Suuremmat palaset täytyy liottaa ennen käyttöä tai ne jäävät koviksi keskeltä. Antaa mukavasti makua kaupan pastapusseihin ja miksei sopisi muihinkin ruokiin.


Kuva 2. Punajuuri - jauheliha - suolakurkku

Takaisin retkeilysivulle
© Copyright, Ulvova Susi 2007 - webdesign: Lassi Eronen